Kevään ylioppilastutkinto alkaa 15.3. – osa kokelaista aloittaa uuden tutkintorakenteen mukaisen tutkinnon suorittamisen

Kevään 2022 ylioppilastutkinto järjestetään 15.3.–1.4.2022

Kevään 2022 tutkintoon on ilmoittautunut 46 340 kokelasta, mikä on noin 300 vähemmän kuin keväällä 2021. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 140 000 eli noin 5 500 vähemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Keväällä 2022 on noin 24 000 ilmoittautumista hyväksytyn kokeen uusintaan ja noin 4 200 ilmoittautumista hylätyn kokeen uusintaan. Hyväksytyn kokeen uusintaan ilmoittautuminen on kääntynyt laskuun, ja niitä on nyt noin 3 500 vähemmän kuin vuosi sitten. Ilmoittautumisiin ovat vaikuttaneet myös koronatilanne ja korkeakoulujen opiskelijavalinnan muutokset.

Ensimmäisten uuden tutkintorakenteen mukaisten tutkintojen suorittaminen alkaa

Keväällä tutkintonsa aloittavat kokelaat suorittavat sen uuden tutkintorakenteen mukaisesti. Jo aiempiin tutkintokertoihin osallistuneet suorittavat koko tutkintonsa loppuun asti vanhan rakenteen mukaisesti.
Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet.

Ainoa kaikille yhteinen koe on äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelaan ei tarvitse ilmoittaa, mitkä kokeet ovat tutkintoon vaadittavia ja mitkä ylimääräisiä.

Kevään tutkinto järjestetään hyviksi todetuin varotoimin terveysturvallisesti

Kevään 2022 ylioppilastutkinto on jo viides tutkintokerta, joka järjestetään poikkeuksellisissa oloissa koronavirustilanteen vuoksi. Ylioppilastutkintolautakunta on antanut lukioille ohjeita koejärjestelyistä, lähikontaktien vähentämisestä ja maskien käytöstä. Lautakunta seuraa edelleen koronavirustilannetta ja tekee yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Mahdollisissa tartunta- ja karanteenitilanteissa lukiot toimivat terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

"Koronatilanne vaikuttaa edelleen tutkinnon toimeenpanoon. Lukioilla ja kokelailla on kuitenkin jo vankka kokemus terveysturvallisista koronajärjestelyistä. Kokelaiden on suositeltavaa välttää kontakteja ennen tutkintoa ja tutkinnon aikana sairastumis- ja karanteeniriskin vähentämiseksi", muistuttaa pääsihteeri Tiina Tähkä.

Tukea kokelaille Ukrainan kriisin käsittelyyn

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää myös monia ylioppilastutkintoon valmistautuvia kokelaita ja saattaa aiheuttaa keskittymisvaikeuksia. Opetushallitus on antanut oppilaitoksille ohjeita kriisin käsittelyyn opiskelijoiden kanssa, ja lukion opiskelijahuollon palvelut tarjoavat yksilöllistä apua kriisitilanteessa.

”Jos kokelaan on erityisen vaikeasta elämäntilanteesta johtuen hyvin vaikeaa keskittyä kokeeseen, voidaan tilanne ottaa huomioon kokeen arvostelussa, jos kokelas on saamassa hylätyn arvosanan. Tällaisissa tilanteissa tarvitaan aina lausunto esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta tai psykologilta”, Tiina Tähkä sanoo.

Liitteet ja lisätietoa

Kevään koepäivät 
Kevään 2022 ylioppilastutkintoon ilmoittautuneet
Kevään 2022 tutkintouudistus
Digitaalinen ylioppilastutkinto
Ohjeita varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa

- haastattelut: pääsihteeri Tiina Tähkä, puh. 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi

- ruotsinkieliset haastattelut: erityisasiantuntija Robin Lundell, puh. 0295 338 242, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi

- tilastot: aktuaari Alex Hellsten, puh. 0295 338 225, alex.hellsten@ylioppilastutkinto.fi

- muut yhteydenotot: lautakunta@ylioppilastutkinto.fi