Äidinkieli ja kirjallisuus
Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on pakollinen osa tutkintoa. Äidinkielenä voi suorittaa myös pohjois-, inarin- tai koltansaamen kokeen. Vieraskielisillä on mahdollisuus korvata äidinkielen ja kirjallisuuden koe suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeella.
Tutustu äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen määräyksiin
Kokeiden rakenne
Kokeen aineistoina hyödynnetään monimuotoisia, autenttisia aineistoja. Kirjoitettujen, kuvallisten ja graafisten tekstiaineistojen lisäksi voidaan laajan tekstikäsityksen mukaisesti käyttää myös erilaisia audiovisuaalisia tekstejä, esimerkiksi mainoksia, videoita, animaatioita tai katkelmia televisio-ohjelmista, elokuvista tai näytelmistä. Aineistona voi myös olla pelkkä äänitiedosto, esimerkiksi katkelma radiohaastattelusta, uutislähetyksestä tai kuunnelmasta. Aineisto voi koostua myös verkkoteksteistä tai -sivustosta.
Lukutaidon koe:
- kaksi osaa; osa I keskittyy asia- ja mediateksteihin, osa II fiktiivisiin teksteihin
- molemmissa osissa on kaksi tehtävänantoa, joista valitaan yksi
- tehtävänannot voivat olla yksi- tai moniosaisia
- enimmäispistemäärä on 60
Kirjoitustaidon koe:
- yhtenäinen teema, jossa on useita tehtävänantoja ja aineistoja
- tehtävänannoista valitaan yksi, ja siinä on hyödynnettävä vähintään kahta aineistoa
- enimmäispistemäärä on 60
Mitä kokeessa mitataan?
Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeessa tarvitaan muun muassa lähteiden valinnan sekä tiedon luotettavuuden, pätevyyden ja käytettävyyden arvioinnin taitoja. Lisäksi korostuvat tiedon rakentamisen, tekstin tavoitteen asettamisen, näkökulman valinnan ja aiheen rajaamisen taidot.
Lukutaidon kokeessa arvioidaan kokelaan kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa eli taitoa eritellä, tulkita, arvioida ja hyödyntää monimuotoisia tekstejä tietoisena niiden tavoitteista, ilmaisukeinoista ja konteksteista. Arvostelussa painotetaan vastauksen osoittamaa kokonaiskuvaa lukutaidosta ja vastauksen sisältöaineksia.
Kirjoitustaidon kokeessa tehtävänä on tuottaa pohtiva tai kantaa ottava teksti aineistojen pohjalta. Arvostelussa painotetaan erityisesti kokonaiskuvaa kirjoitustaidosta, tekstin rakennetta sekä kieltä ja tyyliä.
Uutiset ja blogikirjoitukset
Äidinkielen otsikoiden huiput ja hudit (15.9.2017)