Syksyn ylioppilastutkinto alkaa 12.syyskuuta – kokeiden uusijoiden määrän lasku jatkuu

Syksyn 2022 ylioppilastutkinto järjestetään 12.–28.9.2022. Tutkintoon on ilmoittautunut 44 600 kokelasta, mikä on noin 700 vähemmän kuin syksyllä 2021.

Lehdistötiedote, 7.9.2022

Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 91 000 eli noin tuhat vähemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. Hyväksytyn kokeen uusintoihin ilmoittautumisia on nyt noin 18 400 eli noin tuhat vähemmän kuin vuosi sitten ja yli 8 000 vähemmän kuin ensimmäisenä koronasyksynä 2020.

Eniten ilmoittautumisia on edellisten syksyjen tutkintojen tapaan englannin pitkän oppimäärän kokeeseen. Sen osuus ilmoittautumisista on 23 prosenttia. Myös biologian ja ruotsin keskipitkän oppimäärän kokeeseen on runsaasti ilmoittautumisia.

“Kokeiden uusijoiden määrän viime vuonna alkanut laskeva trendi jatkuu. Korona-ajan epävarmuus näyttää väistyvän, ja huippulukemista on tultu reilusti alas. Syksyn tutkinnon merkitys tutkinnon hajauttajille on kuitenkin kasvava. Tiettyyn kokeeseen ensimmäistä kertaa ilmoittautuneita on tänä syksynä enemmän kuin vuosi sitten”, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä.

Tutustu ilmoittautumistilastoihin

Oppivelvollisuuden laajeneminen vaikuttaa kokelaiden maksamiin tutkintomaksuihin: syksyllä 2021 opintonsa aloittaneet voivat suorittaa viisi koetta maksuttomasti. Tämän syksyn tutkinnossa tehdään yhteensä 50 koesuoritusta maksuttomasti.

Ylioppilastutkinto viettää 170-vuotisjuhlia

Ylioppilastutkinto viettää juhlavuotta. 26.8.2022 tuli kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun keisari Nikolai I vahvisti yliopiston statuutit kirjallisten kokeiden ottamisesta yliopistojen suullisten pääsykuulusteluiden rinnalle ja kokeet sidottiin lukion oppimäärään. Viimeaikaisia merkkipaaluja ovat esimerkiksi kevään 2022 tutkintouudistus ja vuotta aikaisemmin voimaan astunut laajennettu oppivelvollisuus.

Lue lisää ylioppilastutkinnon historiasta

Piirroskuva vanhoihin asuihin pukeutuneista miehistä. Teksti: 1852 säädös kirjallisista ylioppilaskokeista
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Liitteet ja lisätiedot

Syksyn 2022 koepäivät

Digitaalinen ylioppilastutkinto

Toimintaohjeita kokelaalle, joka ei pääse osallistumaan ylioppilastutkinnon kokeeseen koronavirustilanteen takia

Haastattelut: pääsihteeri Tiina Tähkä, puh. 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi

Ruotsinkieliset haastattelut: erityisasiantuntija Robin Lundell, puh. 0295 338 242, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi

Muut yhteydenotot: lautakunta@ylioppilastutkinto.fi

Haluatko tiedotteet suoraan sähköpostiisi? Ilmoittaudu mediarekisteriin: mikko.salmi@ylioppilastutkinto.fi