Ylioppilastutkintolautakunta tehostaa kokeiden arvostelua talouden tasapainottamiseksi

Ylioppilastutkintolautakunta tehostaa toimintaansa vastatakseen pienentyvän budjettirahoituksen asettamiin haasteisiin. Valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä lautakunnan toimintamenoihin kohdistuu 787 000 euron säästö, mikä vastaa noin kymmentä prosenttia lautakunnan kuluvan vuoden toimintamenoista. Pienentyvä rahoitus johtaa siihen, että lautakunnan taloustilanne muuttuu lähivuosina kestämättömäksi ilman merkittäviä säästötoimia.

Apollo-hahmo ja kaksi ihmishahmoa sekä kirjaimet Y, T ja L.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Ylioppilastutkintolautakunnan toimintamenot katetaan valtion talousarviossa osoitetuilla määrärahoilla ja ylioppilastutkinnosta kokelailta perittävillä maksuilla. Lautakunta etsii ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi niin, etteivät tutkinnon toimeenpano ja laatu vaarannu.  

Lautakunnan suurin menoerä ovat asiantuntijajäsenille kokeiden laatimisesta ja arvostelusta maksettavat palkkiot. Asiantuntijajäsenet tekevät työtä oman toimensa ohella. Tyypillisesti he toimivat päivätyössään esimerkiksi lukion opettajina tai yliopiston tutkijoina. Asiantuntijajäsenten palkkioihin on kohdistunut korotuspaineita jo pitkään, sillä palkkiot eivät ole nousseet yhteiskunnan muun palkkakehityksen mukaisesti. 

Ylioppilaslautakunnan taloutta ei uudessa rahoitustilanteessa ole mahdollista saada tasapainoon ilman kokeisiin ja arvosteluun tehtäviä muutoksia. Palkkiosummaa voitaisiin pienentää tehostamalla kokeiden arvostelua niin, että yksittäisen koesuorituksen arvostelusta maksettava palkkio pienenee. Muutos voisi tarkoittaa esimerkiksi monivalintatehtävien lisäämistä tai vastausten merkkimäärän rajoittamista. Muutoksissa otetaan huomioon tutkintoaineiden erilaiset piirteet.  

Kokeisiin ja arvosteluun kohdistuvat muutokset edellyttävät valmistelua lautakunnassa ja yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on, että talouden tasapainottaminen vaikuttaa kokeisiin ja arvosteluun syksyn 2026 kokeista lähtien. Lautakunta tiedottaa kokeiden keskeisistä muutoksista, kun valmistelutyö etenee. 

 “Pyrimme löytämään yhdessä sidosryhmiemme kanssa ratkaisuja, jotka turvaavat kokeiden ja arvostelun laatua. Laadukkaalla ylioppilastutkinnolla on suuri merkitys lukion päättökokeena ja korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa”, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo. 

Ylioppilastutkinnon toimeenpanoon liittyen on käynnissä tai käynnistymässä useita kehityshankkeita. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt erillisrahoitusta uuden Abitti 2 -koejärjestelmän kehittämisen käynnistämiseen. Taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden sekä englanninkielisen ylioppilastutkinnon edellyttämät menolisäykset otetaan huomioon lainvalmistelussa. Näitä kehittämiseen tarkoitettuja rahoituksia ei voi käyttää tutkinnon toimeenpanoon. 

Ylioppilastutkintolautakunta tehostaa toimintaansa ja hakee säästöjä myös muista menoista. Tietojärjestelmistä aiheutuvia kuluja vähennetään. Järjestelmien ylläpito ja erillisrahoituksella tapahtuva kehittäminen jatkuvat. Kanslian henkilöstöä vähennetään eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen yhteydessä. Lautakunnan kanslian henkilökunta hoitaa ylioppilastutkinnon johtamisen, järjestämisen ja toimeenpanon ydintehtäviä. Hallintopalvelut toteutetaan Opetushallituksessa. Ylioppilastutkintolautakunnan kanslia ei erillisyksikkönä ole Opetushallituksen käynnissä olevien yhteistoimintaneuvottelujen piirissä.  

Lisätietoa: 

pääsihteeri Tiina Tähkä, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi, puh. 0295 338 201.