Studentexamensnämnden effektiverar bedömningen av proven för att balansera ekonomin

Studentexamensnämnden effektiverar sin verksamhet som svar på de utmaningar som förorsakas av den minskande budgetfinansieringen. Till nämnden har statens budgetproposition för nästa år riktat omkostnadsbesparingar som uppgår till 787 000 euro, vilket motsvarar ungefär tio procent av nämndens omkostnader innevarande år. Den minskande finansieringen leder till att nämndens ekonomiska situation blir ohållbar under de kommande åren om inte betydande sparåtgärder vidtas.

Apollo-figur, två människor och bokstäver Y, T och L.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Studentexamensnämndens omkostnader täcks med anslag som anvisats i statsbudgeten och med avgifter som tas ut av examinanderna för studentexamen. Nämnden söker lösningar som inte äventyrar verkställandet av och kvaliteten på studentexamen. 

Nämndens största utgifter är arvodena som betalas för utarbetandet och bedömningen av prov.Sakkunnigmedlemmarna sköter sakkunniguppdraget vid sidan av sitt arbete. Vanligtvis arbetar sakkunnigmedlemmarna på heltid som lärare eller forskare vid ett gymnasium eller ett universitet. Det har länge funnits en press att höja sakkunnigmedlemmarnas arvoden i och med att de inte höjts i takt med samhällets övriga löneutvecklingar. 

I den nya finansieringssituationen är det inte möjligt att balansera studentexamensnämndens ekonomi utan att göra ändringar i proven och bedömningen. Arvodesbeloppet kunde minskas genom att effektivera bedömningen av prov så att arvodet som betalas för bedömningen av enskilda prov minskar. Ändringen kunde till exempel innebära att antalet flervalsfrågor ökas eller svarens teckenantal minskas. 

Ändringar av proven och bedömningen förutsätter beredning av nämnden och samarbete med intressentgrupper. Målet är att balanseringen av ekonomin påverkar proven och bedömningen från och med proven hösten 2026. Nämnden informerar om de centrala ändringarna av proven då beredningsarbetet framskrider. 

”Vi strävar efter att tillsammans med intressentgrupperna hitta lösningar som tryggar provens och bedömningens kvalitet. En högklassig studentexamen har en viktig roll som gymnasiets slutprov och vid antagningen till högskolorna”, säger Studentexamensnämndens generalsekreterare Tiina Tähkä. 

Flera utvecklingsprojekt gällande verkställandet av studentexamen pågår eller håller på att inledas. Undervisnings- och kulturministeriet beviljade finansiering för inledningen av utvecklingsarbetet av det nya Abitti 2-provsystemet. De utgifter som proven i konst- och färdighetsämnen och den engelskspråkiga studentexamen förutsätter, tas i beaktan i lagberedningen. Finansieringen avsedd för utvecklingsarbete kan inte användas för verkställandet av examen. 

Studentexamensnämnden effektiverar sin verksamhet och söker besparingar även från andra utgifter. Utgifterna för informationssystemen kommer minskas. Underhållet av systemen och utvecklingen av dem med särskild finansiering kommer att fortsätta. Kansliets personal minskar i samband med pensioneringar och då tidsbundna arbetsavtal upphör. Nämndens kansli svarar för att leda, sköta och verkställa studentexamen. Förvaltningstjänsterna sköts av Utbildningsstyrelsen. Studentexamensnämndens kansli som en fristående enhet omfattas inte av Utbildningsstyrelsens pågående samarbetsförhandlingar. 

Mer information: 

generalsekreterare Tiina Tähkä, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi, tel. 0295 338 201.