Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2)

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen voi suorittaa kokelas, jonka äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame ja joka on opiskellut lukion oppimäärän mukaiset suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän pakolliset opinnot. Kokeen voi suorittaa myös kokelas, joka käyttää äidinkielenään tai ensikielenään viittomakieltä.

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen määräykset ja sen seurauksena kokeen rakenne muuttuu kevään 2027 tutkinnosta alkaen. Lue lisää, miten S2-koe uudistuu. 

Tutustu suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen määräyksiin

Kokeiden rakenne 

S2-kokeet järjestetään vuoden 2026 loppuun asti yksipäiväisinä. Kokeet muodostuvat kolmesta tehtäväkokonaisuudesta, joissa mitataan kuullun ymmärtämistä, lukutaitoa ja kirjoitustaitoa. 

Kokeen enimmäispistemäärä on 229, joista kuulun ymmärtämisestä ja lukutaidosta voi kummastakin saada korkeintaan 50 pistettä ja kirjoitustaidosta 129. Kirjoitustaidon enimmäispistemäärä jakautuu edelleen niin, että lyhyt kirjoitustehtävä tuottaa enintään 30 pistettä ja kirjoitelma 99 pistettä.   

Mitä kokeessa mitataan? 

Kuuntelemisen tehtäväkokonaisuudessa mitataan kokelaan kykyä ymmärtää puhuttua kieltä, joko monologia, dialogia tai ryhmäkeskustelua.  

Lukutaidon tehtäväkokonaisuudessa mitataan kokelaan kykyä ymmärtää kirjoitettua kieltä ja vastata lukemansa perusteella erilaisiin tehtäviin, jotka edellyttävät tekstin tuottamista kohdekielellä.   

Kirjoitustaidon tehtäväkokonaisuudessa arvioidaan opiskelijan kykyä tuottaa itsenäisesti tekstiä ja ilmaista ajatuksiaan lukion oppimäärän aihepiireihin liittyvistä teemoista.  

Uutiset ja blogikirjoitukset

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe uudistuu kevään 2027 tutkinnosta alkaen (21.8.2024)

Lausuntopyyntö suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeiden uudistuksesta (29.2.2024)

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen uudistusta valmistellaan (30.6.2023)