Höstens studentexamen inleds den 16 september – antalet anmälningar har ökat

Studentexamen hösten 2024 ordnas den 16.9–2.10.2024. Till höstens examen har 44 900 examinander anmält sig. Detta är ungefär en tusen ner än hösten 2023. Sammanlagt har ungefär 93 000 anmälningar till olika ämnen och lärokurser gjorts, vilket är drygt 3 000 mer än för ett år sedan. Siffrorna inkluderar både de examinander som avlägger examen och de examinander som tar om godkända eller underkända prov eller kompletterar sin examen.

Två Apollo-figurer, studentmössor och lyras stränger.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Pressmeddelande, 11.9.2024

Antalet anmälningar har ökat, särskilt för de som genomför proven för första gången. Antalet anmälningar för omtagningar av prov är ungefär samma som hösten 2023: cirka 17 800 för omtagning av ett godkänt prov och cirka 3 200 för omtagning av ett underkänt prov. 

Flest anmälningar har gjorts till proven i engelska, lång lärokurs; modersmål och litteratur, finska; biologi; och svenska, medellång lärokurs.  

Se tabellerna med anmälningsstatistik

De nya strukturerna för matematikproven i bruk för första gången 

Studentexamensnämnden har ändrat strukturerna för studentexamensproven i matematik från och med hösten 2024 examen. Den centralaste förändringen är att vikten av del A i bägge lärokursers prov kommer att ökas och valfria uppgifter läggs till. I del A har examinanderna inte tillgång till symboliska räknarprogram, vilket betonar färdigheter att behärska grundläggande matematik. Dessutom har delarna B1 och B2 i kort matematik kombinerats till en enda B-del. I lång matematik behövs en separat B2-del för att bibehålla provets urskiljningsförmåga. 

 En nyhet är också 18-poängsuppgifterna i B-delen av kort matematik, där examinandens förmåga att tillämpa sina kunskaper och behärska bredare helheter från gymnasiet eller ämnesövergripande helheter bedöms. Möjligheten att välja mellan antingen två 12-poängs och två 18-poängsuppgifter eller tre 12-poängs och en 18-poängsuppgift möjliggör meningsfulla uppgifter för examinander på olika nivå.  Även en enskild uppgift kan ofta lösas på olika sätt. 

"Reformen av matematikprovens struktur är en del av den kontinuerliga utvecklingen av studentexamen. Den nya strukturen tar bättre hänsyn till den stora skillnaden i omfattning mellan lång och kort matematik och ger examinanderna möjlighet att visa sina kunskaper på ett mångsidigt sätt", konstaterar Studentexamensnämndens generalsekreterare Tiina Tähkä. 

Bilagor och tilläggsinformation