Lyran – forskning kring studentexamensproven

En lyra och ett förstoringsglas samt text: Lyran - forskning kring studentexamensproven.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Publicerade texter

En högklassig studentexamen som en del för att kvalitetssäkra den finländska utbildningen (ISSN 2984-3421 / 12.9.2024)

Beskrivning 

I bloggen Lyyra publiceras utvecklingsartiklar och forskningsrapporter om studentexamen. Målet är att synliggöra nämndens kvalitetsarbete samt den forskning som ligger till grund för utvecklingen av studentexamensproven. Målgrupperna för bloggtexterna är sakkunniga vid gymnasier, högskolor och utbildningsväsendet samt andra som är intresserade av studentexamen. Åsiktsskrivelser och ställningstaganden publiceras inte i Lyyra-bloggen.   

Publikationerna grundar sig på skribenternas yrkeskompetens och eventuellt analys av data. Texterna kan skrivas av både nämndens medlemmar och andra sakkunniga. Publikationerna i bloggen referentgranskas inte och hör i regel till klass D2 i UKM:s publikationsklassificering.   

Skribenterna representerar bloggtexterna, inte Studentexamensnämnden. Texterna är inga bestämmelser.  

Ordförande för Studentexamensnämnden Jari Lavonen är ansvarig chefredaktör. 

ISSN-numret

ISSN 2984-3421

Skrivanvisningar  

Du kan på förhand kontakta den ansvariga chefredaktören om du planerar att skriva en text för Lyyra-bloggen. Den färdiga texten kan erbjudas för publicering genom att den skickas till e-postadressen lautakunta@ylioppilastutkinto.fi. Beslut gällande om texten publiceras eller inte fattas av chefredaktören.   

Vanligtvis är publikationens längd 4 000–10 000 tecken eller 4–12 sidor (enkelt radavstånd, font med 12 punkter). Källor antecknas i allmänhet i slutet av texten. Vid eventuella hänvisningar rekommenderas APA7-stil. Det ska finnas förklaringar till eventuella bilder, figurer och tabeller och de upphovsrättsliga uppgifterna ska redogöras. Artikelns språk är finska eller svenska. Nämnden ser till att texten översätts till det andra inhemska språket. Publikationen kan redigeras redaktionellt.  

Publikationen skickas till nämnden i doc- eller odt-format. Bilder och figurer skickas som separata filer.