Svenska som andraspråk och litteratur (S2)
En examinand vars modersmål inte är finska, svenska eller samiska och som har läst de obligatoriska studierna i gymnasiets lärokurs i svenska som andraspråk och litteratur, kan avlägga provet i svenska som andraspråk och litteratur. En examinand som har teckenspråk som modersmål eller första språk, kan också avlägga detta prov.
Provet i svenska som andraspråk och litteratur förnyas från och med examen våren 2027. Studentexamensnämnden har utfärdat nya föreskrifter för det förnyade provet. Läs mer om reformen av S2-provet.
Bekanta dig med föreskrifter för provet i svenska som andraspråk och litteratur
Provens struktur
Fram till slutet av 2026 avläggs S2-provetunder en dag. Provet består av tre uppgiftshelheter av vilka den första mäter hörförståelse, den andra läskompetens och den tredje skrivkompetens.
Maximiantalet poäng för provet är 229, varav högst 50 poäng kan fås för hörförståelse, 50 poäng för läskompetens och 129 för skrivkompetens. Maximiantalet poäng för skrivkompetens bildas så att den korta skrivuppgiften ger högst 30 poäng och uppsatsen 99 poäng.
Vad mäts i proven?
I uppgiftshelheten för hörförståelse mäts examinandens förmåga att förstå talat språk, antingen en monolog, en dialog eller en gruppdiskussion.
I uppgiftshelheten för läskompetens mäts examinandens förmåga att förstå skrivet språk och att utifrån det hen har läst besvara olika typer av uppgifter som förutsätter produktion av text på målspråket.
I uppgiftshelheten för skrivkompetens mäts examinandens förmåga att självständigt producera text och uttrycka sina tankar kring ämnesområdena i gymnasiets lärokurs och kring temahelheterna för gymnasiet.
Nyheter och blogginlägg
Provet i svenska som andraspråk och litteratur förnyas från och med examen våren 2027 (21.8.2024)
Begäran om utlåtande om reformen av proven i svenska eller finska som andraspråk och litteratur (29.2.2024)
Reformen av provet i svenska som andraspråk och litteratur bereds (30.6.2023)