Besparingar påverkar studentexamensproven från och med hösten 2026

Studentexamensnämnden har fattat beslut om besparingsåtgärder som gäller proven hösten 2026 samt år 2027. Besparingarna genomförs så att proven fortsatt är tillförlitliga och håller hög kvalitet. Proven utformas och bedöms även i fortsättningen i enlighet med grunderna för gymnasiets läroplan.

Apollo-figur, två människor och bokstäver Y, T och L.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Besparingarna påverkar alla examensämnen. Vid utformningen av uppgifterna och de preliminära beskrivningarna av goda svar fästs uppmärksamhet vid att bedömningen ska vara effektiv. Ämnesspecifika förändringar beaktar ämnenas olika karaktär. Lösningarna kan variera mellan olika ämnen, men alla ämnens prov kommer att ändras. Ämnena får dock inte skilja sig för mycket från varandra, eftersom studentexamen är en enhetlig helhet. 

I alla prov, utom provet i modersmål och litteratur, används flervalsuppgifter, centralt bedömda uppgifter eller uppgifter med korta svar. Antalet sådana uppgifter hålls rimligt och i linje med ämnets karaktär. 

Studentexamensnämnden har beslutat om följande ämnesspecifika åtgärder: 

  • I proven i modersmål och litteratur införs teckenbegränsningar eller sänks rekommendationerna för teckenmängd.

  • I proven av finska/svenska som andraspråk och litteratur ersätts vissa öppna frågorna med flervalsuppgifter i proven hösten 2026. Det förnyade tvådagarsprovet tas i bruk enligt tidigare plan våren 2027.

  • I proven av främmande språk och det andra inhemska språket minskas antalet öppna frågor eller ökas andelen uppgifter som bedöms centralt av nämnden. Poängfördelningen balanseras i övriga delar.

  • I proven i matematik ändras provens struktur eller uppgiftstyper utifrån de nuvarande föreskrivna strukturerna. Andelen snabbt bedömda uppgifter ökas, deluppgifter minskas och uppgifternas placering i delar omvärderas.

  • I proven i realämnen görs förändringar inom ramen för gällande föreskrifter. Strukturer och uppgiftstyper som tidigare förekommit kan ändras. Proven kan innehålla fler kortsvarsuppgifter eller flervalsfrågor. Om sådana uppgifter tidigare saknats, tas åtminstone en sådan i bruk. Deras antal hålls dock i enlighet med ämnets karaktär. Teckenbegränsningar eller -rekommendationer kan införas. Också en glesare poängskala i kriterietabellen kan påskynda bedömningen. 

Små ändringar görs i de provspecifika föreskrifterna. Nämnden informerar i slutet av året om föreskriftsändringarna och eventuella förtydliganden gällande ämnesspecifika besparingar. Provets innehåll omfattas dock av provsekretess. 

"Besparingsåtgärderna är beklagliga men nödvändiga i det nuvarande ekonomiska läget. Proven och bedömningen måste alltid genomföras inom de givna ramarna.  Kvaliteten och jämförbarheten hos studentexamens resultat är av central betydelse för det finska utbildningssystemet. Finansieringen av studentexamen måste tryggas under de kommande åren, så att besparingarna inte ytterligare påverkar provens omfattning och karaktär", säger Studentexamensnämndens generalsekreterare Tiina Tähkä. 

Studentexamensnämndens omkostnader täcks med anslag som anvisats i statsbudgeten och med examensavgifter. I årets budget uppgår besparingarna till 787 000 euro jämfört med 2024, vilket motsvarar cirka tio procent av nämndens omkostnader ifjol. Ytterligare besparingar har antecknats fram till 2027. De arvoden som betalas för bedömning är nämndens största utgiftspost, och det är inte möjligt att få ekonomin i balans utan förändringar i proven och bedömningen. Till följd av minskad budgetfinansiering förbereder sig nämnden på att sänka det totala arvodesbeloppet för bedömningen med 5 procent. Proven ändras så att tiden som krävs för bedömning minskar i motsvarande grad. 

Nämnden effektiviserar sin verksamhet och söker besparingar även från andra utgifter. Kansliets personal har minskats i samband med pensioneringar och avslutade tidsbundna arbetsavtal. Utgifterna för informationssystemen har minskats till en miniminivå som krävs för att genomföra examen. Abitti 2-provsystemet har utvecklats och utvecklingsarbetet fortsätter med särskild finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Medlen som avsatts för utveckling får inte användas för genomförandet av examen. 

Planen för utveckling och verkställande av studentexamen förutsätter långsiktig utveckling av proven oavsett det ekonomiska läget. Nämnden bereder långsiktiga förändringar i samarbete med sina intressentgrupper. Målet är att hitta hållbara lösningar som tryggar kvaliteten på proven och bedömningen i enlighet med läroplanens grunder. Nämnden informerar om de långsiktiga förändringarna i takt med att beredningen framskrider. 

Mer information:  

generalsekreterare Tiina Tähkä, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi, tel. 0295 338 201.